Zure grond, een vloek of een zegen?
Als je tuiniert op zandgrond is de kans groot dat je grond behoorlijk zuur is. Tenzij je aan de kust woont, daar bevat zandgrond vaak veel kalk. Ook veengrond en kleigrond kunnen zuur zijn. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Of het een probleem is of niet, hangt af van de zuurgraad van de grond en de planten die je erop wilt laten groeien.
In dit blog kun je lezen hoe je de zuurgraad van je tuingrond kunt meten. Wanneer je grond (te) zuur is en wat je kunt doen om de zuurgraad te beïnvloeden. Ook geef ik voorbeelden van zuurminnende planten.
Dit blog is geschreven met de siertuin in gedachten. Voor gazons en moestuinen kunnen andere regels gelden.
Wanneer is je grond zuur?
De zuurgraad van grond wordt gemeten in pH. Dit concept werd in 1909 bedacht door de Deense onderzoeker Søren Sørensen. Hij ontwikkelde een schaal die loopt van 1 tot 14 waarbij een waarde van 7 pH-neutraal is. Dat is de pH-waarde van (gedestilleerd) water. Lager betekent dat de grond zuur is, hoger wil zeggen dat de grond basisch is (kalk bevat).Waarom is zandgrond vaak zuur?
Zandgrond is vaak zuur. Zandgrond bestaat uit groffe korrels waar het water gemakkelijk doorheen loopt. Het is bijna een soort vergiet. Hierdoor spoelt de kalk in de grond gemakkelijk uit naar het grondwater.
Van nature groeien er op de zandgronden voornamelijk dennen, eiken en heide. Het blad en de naalden van deze planten hebben de grond in de loop van vele honderden jaren verzuurd. Voeg daar nog wat zure regen bij en je begrijpt waarom zandgrond zo'n lage pH-waarde heeft.
Hoe weet je of je grond te zuur is?
Meten is weten! Als je wilt weten hoe zuur je grond is, kun je een doe-het-zelf bodemtest (zoals deze van Ecostyle) uitvoeren om de pH-waarde te bepalen. De waarde zal gewoonlijk tussen de 4 en de 8 uitkomen.- pH 3.0 - 5.0: je grond is heel zuur
- pH 5.1 - 6.0: je grond is zuur (ideaal voor zuurminnende planten)
- pH 6.1 - 7.0: je grond is lichtzuur (ideaal voor het bodemleven en de meeste planten)
- pH 7.1 - 8.0: je grond is alkalisch (kalkrijk)
Met deze pH-bodemtest kun je acht keer een test uitvoeren. |
Meer groen dan blauw, nog steeds behoorlijk zuur dus! |
Onze grond is dus best zuur maar er valt prima mee te werken. Vrijwel alle planten in mijn tuin groeien goed zonder dat ik iets doe om de grond minder zuur te maken. Voor zuurminnende planten zoals azalea's, rododendrons en camellia's, is een zuurgraad van 5.1 tot 6.0 zelfs ideaal.
Zuurminnende planten
- Andromeda polifolia (lavendelhei)
- Azalea
- Pieris japonica (rotsheide)
- Rhododendron
- Vaccinium (bosbes)
Andere heesters die van zure grond houden:
- Camellia japonica
- Corylopsis pauciflora (schijnhazelaar)
- Enkianthus campanulatus (pronkklokje)
- Gaultheria procumbens (bergthee)
- Kalmia latifolia (lepelboom)
- Magnolia (tulpenboom)
- Skimmia japonica
Naast deze typische zuurminnaars zijn er een heleboel heesters en vaste planten die niet zuurminnend zijn (geen zure grond nodig hebben) maar er toch prima op groeien. Ik maak niet vaak mee dat een struik of vaste plant het niet redt in mijn tuin.
Tot mijn grote verdriet (want ze zijn prachtig), kreeg ik Echinacea pallida 'Hula dancer', Cynara cardunculus (kardoen), Phlomis tuberosa 'Amazone', Pycnanthemum muticum (bergmunt) en Stipa barbata niet aan het groeien.
Enkianthus campanulatus, een wintergroen struikje, groeit ook op zure grond |
- Achillea (duizendblad)
- Anemone (herfstanemoon)
- Symphyotrichum (aster)
- Buddleja (vlinderstruik)
- Campanula (klokjesbloem)
- Ceanothus (Amerikaanse sering)
- Dianthus (anjer)
- Geranium (tuingeranium)
- Helleborus (kerstroos)
- Lavandula (lavendel)
- Origanum (oregano)
- Perovskia atriplicifolia (russische salie)
- Rosmarinus (rozemarijn)
- Thymus (tijm)
Mijn advies? Laat je niet teveel beïnvloeden door doemverhalen over zure grond en koop gewoon wat je mooi vindt. Tenzij je tuingrond extreem zuur is, zul je (net als ik) niet vaak meemaken dat een plant het niet redt.
Wanneer is zure grond een probleem?
Wanneer moet je kalk geven?
Rijke vaders en arme zonen
Kun je grond ook zuurder maken?
Als je zuurminnende planten, zoals ericaceae, probeert te laten groeien in pH-neutrale of kalkhoudende grond, krijgen ze chlorose (geel blad). Ze groeien slecht en zullen uiteindelijk helemaal afsterven. De belangrijkste reden hiervoor is dat ijzer en magnesium niet oplossen waardoor ze deze niet op kunnen nemen.
![]() |
Foto: Moinats, Chlorose rubus ulmifolius, CC BY-SA 4.0 |
Stel je bent helemaal weg van rhododendrons en azalea's maar je grond blijkt pH-neutraal of zelfs alkalisch te zijn. Is het dan mogelijk om je grond zuurder te maken? Het antwoord is 'ja' maar het verlagen van de pH-waarde is niet zo eenvoudig als het verhogen van de pH-waarde met behulp van kalk.
De meest eenvoudige methode om de grond te verzuren is het toevoegen van elementaire zwavel. Dit verzuurt de grond doordat bacteriën de elementaire zwavel omzetten in zwavelzuur. Zwavel kun je niet, zoals kalk, simpelweg uitstrooien over de grond. Het moet tot een diepte van minstens 15 cm door de bovenste laag grond gewerkt worden.
Er zijn ook bodemverbeteraars verkrijgbaar waarmee je de zuurgraad kunt verhogen zoals DCM Vivimus® voor zuurminnende planten. Dit is een organische bodemverbeteraar die je in het plantgat kunt toevoegen. Het zorgt voor een optimale pH rond de wortels. Echter, als je de webforums erop naleest, blijkt het in de praktijk maar beperkte tijd te werken.
Conclusie
De foto boven dit blog is gemaakt door Padre_moovi op Unsplash.
Ook interessant
- Zo maak je van arme zandgrond goede tuinaarde
- Zandgrond bemesten, wat heb je nou echt nodig?
- Bodemleven, wat is het en waarom is het belangrijk?
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!