De beste tijd om bomen te snoeien (niet wat je denkt!)

Wanneer moet je bomen snoeien?


Achterin in onze tuin staat een vijftien jaar oude notenboom. Het is niet per se nodig om zo'n boom te snoeien maar soms doen we dat toch. Om laaghangende takken te verwijderen of om de kroon wat uit te dunnen zodat de planten eronder meer licht en water krijgen. 

Traditioneel werden notenbomen altijd gesnoeid bij het vallen van de noten, dus in het najaar. De reden om zo laat te snoeien was dat je daardoor meer opbrengst had. Aan takken die je eerder in het jaar weghaalt, zullen immers geen noten meer groeien! 

Maar voor de boom zelf is dat eigenlijk niet goed. In het groeiseizoen kan een boom snel reageren op aantastingen zoals snoeiwonden. Een boom die in winterrust gaat, kan dat niet meer. Het gevolg is dat schimmels en andere ziekteverwekkers vrij spel hebben. 

Bomen die gevoelig zijn voor loodglans, zoals meidoorn, lijsterbes, appel, peer en kers mogen daarom nooit in het najaar of de winter gesnoeid worden. Loodglans is een schimmel die je boom kan doden. Als je snoeit voor eind augustus, zitten er nog geen sporen in de lucht. 

Hetzelfde geldt voor boomsoorten die gevoelig zijn voor het meniezwammetje zoals esdoorn, iep, linde en paardenkastanje. 


Bomen die kunnen bloeden  

Als een wond niet afgedicht wordt kan een boom gaan "bloeden" wanneer de sapstroom in het voorjaar weer op gang komt. Esdoorn, berk, beuk, gleditsia, haagbeuk, goudenregen, paardenkastanje, walnoot, populier en vleugelnoot zijn hier gevoelig voor. Deze bomen moet je daarom niet in de winter of het vroege voorjaar snoeien. 

Het risico is niet zozeer dat de boom doodbloedt of leegloopt. Het bloeden stopt op een gegeven moment vanzelf. Het echte probleem is dat in het sap suikers zitten die de boom nodig heeft om uit te lopen. Door dat bloeden verliest hij dus een deel van zijn reserves. 


Wanneer moet je bomen snoeien?
Veel bomen kun je beter niet snoeien in het najaar of de winter.


Niet snoeien wanneer het blad uitloopt of valt 

In het voor- en najaar heeft een boom veel energie nodig. In de lente om knoppen te vormen. In de herfst omdat er een afdichting gemaakt moet worden op de plaats waar het bladsteeltje aan de twijg zit zodat er geen ziekteverwekkers binnen kunnen komen wanneer het blad valt. Omdat er dan geen fotosynthese plaatsvindt (de boom heeft immers geen bladgroen) moet hij daarvoor een beroep doen op zijn reserves. Die reserves zitten opgeslagen in het hout. 

Als jij flink gaat snoeien, neem je een deel van die reserves weg. Bovendien veroorzaak je wonden die geheeld moet worden wat extra energie vraagt. De boom krijgt het dus dubbel voor de kiezen in een tijd dat hij toch al alle zeilen moet bijzetten. Een gouden regel is daarom dat je niet snoeit wanneer het blad uitloopt of valt. 


Een lang verhaal kort 

Nou denk je misschien 'wat een ingewikkeld verhaal', maar eigenlijk is het heel simpel. Als je alles in aanmerking neemt, zijn de zomermaanden (juni, juli en augustus) het meest ideaal om te snoeien omdat de boom dan heel snel de snoeiwonden kan afdichten. Een bijkomend voordeel is dat je dan beter ziet wat je doet zodat er geen lelijke gaten vallen in de kroon. Dat is met name belangrijk bij vormsnoei.  

Dat wil niet zeggen dat je niet op een ander moment zou kunnen snoeien. Een boom in topconditie zal niet heel veel last hebben van een snoeibeurt in het voor- of najaar. Maar als de gezondheid van je boom toch al onder druk staat door droogte, ziekteverwekkers of ongedierte, kan een flinke snoeibeurt op het verkeerde moment zomaar de genadeklap zijn. 

Het neerslagtekort van de afgelopen jaren en het dalende grondwaterpeil zorgen ervoor dat veel bomen droogtestress ondervinden. Zeker op hoge zandgronden. Daarom is het vaak verstandiger om je bomen te snoeien in de zomermaanden. 

Bronnen: 

Tip: veilig bomen snoeien vanaf de grond


In de loop der jaren zijn verschillende mensen in mijn omgeving verongelukt bij het snoeien van bomen. Ze kwamen lelijk ten val en eindigden in het ziekenhuis. Als je het juiste gereedschap gebruikt hoef je niet in bomen te klimmen of op een wiebelende keukentrap te staan. 

Met een telescopische stokzaag, kun je takken uit een bomen zagen tot zo'n zes meter hoogte terwijl je gewoon veilig op de grond blijft staan. In het filmpje kun je zien hoe makkelijk dat werkt. 

KLIK HIER om de uitvoeringen en prijzen bij bol.com te bekijken 




Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!