Waarom bloeit mijn iris niet?



Er zijn heel veel soorten irissen. Ze zijn niet allemaal geschikt voor zandgrond, maar de baardiris (Iris germanica) lijkt ervoor gemaakt te zijn. Deze iris houdt van zon, van droge goed doorlatende grond en bloeit met bloemen die in mijn ogen evenveel allure hebben als tropische orchideeën. Als de baardiris bloeit, grijp je bijna automatisch naar je camera om er een foto van te maken. Zo mooi!

Toch heb ik gemengde gevoelens over deze plant. Ja, de bloemen zijn van een exotische schoonheid. De bloeitijd (eind mei) is ook pluspunt. Mei is een beetje een moeilijke maand. De bollen zijn uitgebloeid en de zomerbloeiers moeten nog komen. De mei tuin is dan ook vooral groen. De baardiris zorgt juist in deze periode voor kleur. En, ook niet onbelangrijk, de baardiris groeit zelfs op de droogste plekken in je tuin en breidt zich gemakkelijk uit. 

Waarom dan toch gemengde gevoelens? Drie redenen: de plant vraagt vrij veel onderhoud, de relatief korte bloeitijd en het feit dat het loof er later in het seizoen niet mooi meer uitziet. 

Waarom bloeit mijn iris niet? 

Soms bloeien irissen niet. Dat kan verschillende oorzaken hebben: 
  1. Ten eerste: om goed te bloeien heeft de iris véél licht en warmte nodig. Zorg dus voor een plekje in de volle zon. 
  2. Ten tweede: baardirissen moet heel oppervlakkig geplant worden. De rizomen (wortelstokken) van de baardiris moeten boven de grond uitkomen zodat ze de warmte van de zon op kunnen nemen. Ik had de eerste jaren weinig of geen bloemen omdat ik ze te diep had geplant. 
  3. Ten derde: de baardiris mag, vooral in de winter, beslist niet te nat staan. De rizomen rotten dan gemakkelijk weg. Je kunt de wortelstok daarom het beste planten op een heuveltje van zand. Spreid de wortels naar beneden en druk de grond goed aan. 
Na zo'n drie tot vier jaar wordt de bloei minder. Rooi de wortelstokken dan op en verdeel ze in stukken die je opnieuw uitplant. Doe dit direct na de bloei. Doe je het later in het seizoen (bijvoorbeeld in het najaar) dan zullen de irissen het jaar daarna niet of nauwelijks bloeien. Gebruik alleen de jonge scheuten aan de buitenzijde van de plant en gooi het oude hart weg. 

Knip het loof met ongeveer de helft terug. Daarmee voorkom je dat de plant gemakkelijk omvalt. Werk wat potgrond, compost, bladaarde of ander plantaardig materiaal door de grond voordat je gaat planten en geef wat (organische) mest om de jonge planten een goede start te geven. Het volgende voorjaar kun je dan weer volop genieten van de exotische schoonheid van de iris.


Iris Germanica 'Pink Horizon', zachtroze van kleur
Iris Germanica 'Pink Horizon'

Help, het loof van mijn iris verdort! 

De bloei van de Iris germanica is spectaculair maar de bloeitijd is vrij kort en daarna takelt de plant snel af. Het blauwgrijze zwaardvormige loof, dat er in het voorjaar en de vroege zomer zo aantrekkelijk uitziet en mooi contrasteert met andere bladvormen in de border, wordt al snel lelijk. 

Eerst verschijnen er gele en bruin vlekken en in de loop van zomer sterft het blad verder af. Hoe natter de zomer, hoe sneller dit gaat. De lelijke plek die zo in de border ontstaat, is de rest van het seizoen een doorn in je oog.

Toch zou ik mijn irissen niet willen missen! Maar ik heb het het aantal irissen in onze tuin de laatste jaren wel flink teruggebracht. Ik probeer ook om het lelijke loof in de zomer te camoufleren. Zo heb ik een groep irissen achter een flinke pol Aster frikartii 'Mönch' geplant (asters houden, net als irissen, van een zonnige en droge plek). 

De asters zijn relatief laat zodat de irissen in mei goed zichtbaar zijn. Later in het seizoen is de aster zo hoog dat je de aftakelende baardirissen niet meer ziet. Verder zorg ik dat de groepen irissen niet te groot zijn en niet op "zichtlocaties" in de tuin staan. Het lelijke loof regelmatig wegknippen helpt ook.


Iris germanica 'Senlac' 

TIP 

Een Iris germanica in bloei geeft allure aan je tuin. Nu je weet hoe je deze plant moet behandelen, kun je er vele jaren plezier van hebben. Mocht je zelf (meer) irissen willen aanschaffen, dan heb ik een tip voor je: koop niet de knolletjes die in zakjes worden aangeboden. 

Ik heb dat diverse malen gedaan maar geen enkele keer kwamen de irissen overeen met de afbeelding op het zakje. Gelukkig zijn er geen lelijke irissen, maar toch is het vervelend als de kleur niet klopt. Met irissen die je in potjes koopt heb ik veel betere ervaringen. Wil je helemaal op zeker spelen? Koop ze dan in mei/juni als ze bloeien.

Wist je dat je irissen kunt bestellen via bol.com? Bijvoorbeeld de prachtige 'Iris germanica 'Nibelungen' die je boven dit blog ziet, de wit met paarse 'Senlac' of de zachtroze 'Pink Horizon'? En, oh ja, deze irissen worden in potjes geleverd, niet als knolletjes in een zakje 😉! 

Ook interessant 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Nooit meer wieden met deze wintergroene bodembedekker