Waarom lampenpoetsergras niet (meer) bloeit


Het lampenpoetersergras (Pennisetum alupecuroides) is een van de meest verkochte siergrassen. Geen wonder want dit gras is heel sterk, onderhoudsarm, goed winterhard en het heeft een mooie vorm. Niet voor niets noemen ze dit gras in het Engels 'fountaingrass'. Het dunne loof hangt elegant over, als het water van een fontein. 

Pennisetum bloeit in het najaar met opvallend dikke aren die lijken op flessenragers. Vandaar de Nederlandse naam lampenpoetsersgras. Die aren blijven er de hele winter aanzitten wat zorgt voor een mooi winterbeeld. 

Omdat het loof ook in de winter zijn vorm behoudt, is het één van de beste grassen voor winterstructuur.  Er wordt wel eens beweerd dat dit gras wintergroen zou zijn. Dat is het niet. Het loof wordt strogeel maar heeft door zijn vorm tóch veel toegevoegde waarde in de wintertuin. 

Ik heb verschillende pollen lampenpoetsersgras in mijn tuin staan, maar ze hebben niet allemaal gebloeid. Tijd dus om eens uit te zoeken wat er aan de hand is. 


Waarom bloeit mijn lampenpoetsersgras niet?

Dat lampenpoetsersgras niet bloeit, kan verschillende oorzaken hebben:
  • De planten krijgen te weinig zon;
  • De grond is te nat of te droog;  
  • Te weinig mest; 
  • Overbemesting;
  • Mierennesten; 
  • De planten worden te oud; 
  • Je hebt op het verkeerde moment gesnoeid. 

1. Te weinig zon

Je moet lampenpoetsers in de volle zon planten. Ze hebben minimaal zo'n vier tot zes uur zon per dag nodig om goed te bloeien. In de halfschaduw zal het lampenpoetsergras goed groeien, maar de bloei is dan een stuk minder. 

Heb je weelderige, volle planten met donkergroen loof maar geen bloemen? Dan kan het zijn dat ze te weinig zon krijgen.  

2. De grond is te droog

Het lampenpoetsergras is afkomstig uit Azië en delen van Australë. Op grond daarvan zou je denken dat de plant veel droogte verdraagt. Ook het smalle harde loof wekt de indruk dat je te maken hebt met een ware droogtekampioen.  

Toch is het het lampenpoetsergras niet echt droogtebestendig. Als de grond te droog is, krijgt het loof al vroeg in het seizoen dode punten. Wij hebben dit jaar een proef gedaan. We hebben een pol lampenpoetsergras opgescheurd en twee stukken opnieuw uitgeplant. Vlak bij elkaar. Eén hebben we bij droog weer regelmatig extra water gegeven. Deze plant bloeide wel en de andere niet. 

Bij ons was droogte dus de reden dat de bloei uitblijft. We hebben de lampenpoetsers in het droogste deel van de tuin daarom dit najaar afgevoerd en vervangen voor meer droogteresistentie soorten. Schizachyrium scoparium 'Blue heaven' of Sesleria autumnalis zijn bijvoorbeeld goede alternatieven. Als gevolg van de klimaatverandering moet je je tuin voortdurend aanpassen! 

3. De grond is te nat

Ook te nat is niet goed. In natte zomers, op slecht doorlatende grond, kunnen de groei en bloei achterblijven. Verder is de plantdiepte belangrijk. Kijk of de pol niet te diep geplant is: het groeipunt moet volledig boven de grond liggen omdat er anders water in blijft staan waardoor het hart van de plant kan gaan rotten. 

4. Te weinig mest

Staan je planten niet te nat of te droog maar groeien ze toch niet goed? Dan is een tekort aan voedingsstoffen mogelijk de oorzaak. Een lampenpoetser stelt niet veel eisen aan de grond en heeft niet veel mest nodig. Ook niet op arme grond. 

Toch is af en toe mesten nodig om de planten sterk en gezond te houden. Het is voldoende om jaarlijks, in het voorjaar, wat universele organische mestkorrels strooien (zoals Culterra). 

Wil je wat bijmesten? Gebruik dan in elk geval geen meststof met een hoog stikstof gehalte. Dat geeft alleen maar meer loof. Beendermeel is in dit geval een betere keus omdat dat juist de bloei stimuleert. Je doet lampenpoetsers ook een plezier als je in het voorjaar flink wat tuincompost of bladaarde aanbrengt rond de planten. Dat verbetert de grond en voorkomt uitdroging. 

5. Overbemesting

Voor planten die leven in luilekkerland, is het zorgen voor nageslacht van latere zorg. Dat is logisch, want waarom een hoop energie steken in het aanmaken van zaad als je het zelf nog jarenlang kunt volhouden? Als er mindere tijden aanbreken, is het daarvoor nog vroeg genoeg. 

Overbemesting kan dus ook de reden zijn dat lampenpoetsers niet bloeien. Als de grond te rijk is aan met name stikstof, produceert de plant veel diep donkergroen of blauwgroen loof maar geen bloemen. 

6. Mierennesten

Mieren vinden het hart van een lampenpoetser een fantastische plek om hun nesten te bouwen maar dit doet de plant geen goed. Zie je veel zand in het hart van de plant, dan is dit waarschijnlijk het probleem. 

Een effectieve methode is om het nest er met een stevige waterstraal uit te spuiten. Herhaal dit totdat de mieren weg blijven. Dit werkte bij mij prima. Het is dus niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 

7. De planten worden te oud

Heeft je lampenpoetser een aantal jaren achter elkaar goed gebloeid maar nu ineens niet meer? Dan zijn de planten waarschijnlijk te oud en wordt het tijd om ze op te rooien en te delen. Dit moet je gemiddeld om de vier of vijf jaar doen. 

Gooi het hart van de pol weg en deel de rest van de plant op in stukken. Plant de gezonde delen opnieuw uit. Liefst op een andere plaats in de tuin. Als dat niet kan, vergeet dan niet om de grond te verbeteren. Zeker als je tuiniert op arme grond want die raakt snel uitgeput. Verrijk het plantgat met flink wat plantaardig materiaal en werk compost door de bovenlaag van de grond.

8. Op het verkeerde moment gesnoeid

Heb je de pollen lampenpoetsergras pas laat in het voorjaar of in de zomer teruggeknipt? Dan kan dat de oorzaak zijn dat je weinig of geen bloei hebt.  


Hoe moet je lampenpoetsersgras snoeien? 

Het loof van de lampenpoetser sterft in de winter volledig af. In het voorjaar moet je het tot net boven de grond afknippen. Het nieuwe loof groeit dan tussen de oude stoppels door. Hoe verder je terugknipt, hoe eerder die lelijke stoppels uit het zicht verdwenen zijn (vijftien tot twintig centimer is een goede hoogte). 

Snoeien gaat het snelst met een elektrische heggenschaar. Bind het gras op met touw of een spanband, dan kun je het met de elektrische heggenschaar in één keer afscheren. Doe dit niet eerder dan maart omdat je anders de insecten verstoort die jouw lampenpoetser als overwinteringsplek hebben uitgekozen. 

LET OP! Ook egels schuilen graag tussen tussen dichte pollen siergras! 

 

Hoe winterhard is het lampenpoetsersgras? 

Ondanks zijn exotische afkomst is Pennisetum alupecuroides goed winterhard. Mijn plantenbijbel, de Botanica, geeft aan dat Pennisetum alupecuroides winterhard is tot -17 graden. Dat is ook mijn ervaring. Ik heb al heel lang Pennisetum alupecuroides 'Halmeln' in mijn tuin staan en deze heeft ook de strengste winters van de afgelopen twintig jaar zonder afdekken overleefd. 


Berijpte aar van Pennisetum alupecuroides 'Hameln'
Berijpte aar van Pennisetum alupecuroides 'Hameln' 


Let wel, dit geldt niet voor elke Pennisetum. Check daarom van tevoren hoe winterhard je lampenpoetser is. Ik heb ook Pennisetum setaceum 'Fireworks' gehad. Donkerrood loof met roze aren. Prachtig! Maar deze is tot twee keer toe de winter niet doorgekomen (ja, ik ben een beetje hardleers!). 

Deze pennisetum is winterhard tot zone 9 wat betekent dat hij maar zeven graden vorst verdraagt. Plant hem daarom altijd in het voorjaar (zodat hij goed heeft kunnen settelen voor de winter), kies een beschutte plek, dek hem in de winter goed af en duim dat we geen elfstedentocht krijgen. 


Zaait Pennisetum alupecuroides zichzelf uit?

Sommige siergrassen gedragen zich als regelrechte vandalen in de tuin. Ze zaaien zichzelf overal en nergens uit. In het land van herkomst is Pennisetum alupecuroides zeker zo'n plant. In grote delen van de wereld wordt dit gras daarom beschouwd als een invasieve exoot. 

Gelukkig hebben wij daar in ons land geen last van. In onze relatief koude winters verliest het zaad zijn kiemkracht. Ik ben in onze tuin hooguit twee of drie keer een zaailing tegengekomen en die waren welkom omdat we ze goed konden gebruiken. 


Lampenpoetsergras in het najaar 

Tip

Meestal wordt in het tuincentrum Pennisetum alupecuroides 'Hameln' aangeboden. Dat kunnen na verloop van tijd forse pollen worden. Maar er is meer! Kijk voor andere soorten lampenpoetsers bijvoorbeeld eens bij tuinplant.nl. 

Vergeet niet om de winterhardheid te checken. Vorstgevoelige soorten kun je beter in het voorjaar aanplanten!



Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (eens per twee à drie weken met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!