Luilekkerland voor liefhebbers van bijzondere vaste planten

Eucomis autumnalis (ananasplant), foto gemaakt in de moederbedden van de Hessenhof 


Tijdens mijn vakantie ben ik in Luilekkerland geweest want zo kun je de Hessenhof wel noemen als je een vaste plantenliefhebber bent. Een bezoek aan deze kwekerij stond al heel lang op mijn 'bucketlist' want ik had er al veel enthousiaste verhalen over gehoord. Ik ben blij dat ik dit jaar eindelijk gegaan ben. 

De Hessenhof is gevestigd in Ede. Bijna precies in het midden van Nederland. Deze kwekerij biedt een sortiment van zo'n tweeduizend verschillende vaste planten aan. En dan niet de standaard planten die je in elk tuincentrum vindt! Ik dacht dat ik behoorlijk veel vaste planten kende, maar van veel planten die ze hier hebben, had ik zelfs nog nooit gehoord. 

Als je eens wat anders dan anders zoekt, is dit dus de plek!


Specialiteiten  

Bij de Hessenhof draait het vooral om vaste planten. Hun specialiteiten zijn:
  • Droogteminnende- en prairieplanten. Je vindt er bijvoorbeeld veel Asters, Echinacea's, Euphorbia's, Salvia's en siergrassen; 
  • Halfwinterharde planten en kuipplanten. Natuurlijk de Agapanthus, maar ook de collectie Salvia´s in deze groep is de moeite waard; 
  • Tuinkruiden en aromatische planten zoals lavendel, rozemarijn, santolina, tijm en nog veel meer. In soorten die je nog niet kende; 
  • Winterharde varens en schaduwplanten, zoals leverbloempjes, bosanemonen, maartse viooltjes, salomonszegels enz.; 
  • Helleborus. Vroeger organiseerde de Hessenhof in het vroege voorjaar de Helleborusdagen. Daar zijn ze mee gestopt, maar ze hebben nog steeds veel verschillende soorten Helleborus.

In totaal zijn er zeven grote plantvakken vol met vaste planten 


Plantvak R en S met rotsplanten, schaduwplanten en varens 

Moederbedden 

Achter een dikke beukenhaag verscholen vind je de moederbedden van de kwekerij. Elk jaar worden hier nieuwe soorten uitgeplant. Intussen zijn er meer dan zesduizend verschillende soorten te vinden. Ze worden kritisch beoordeeld en alleen de beste worden vermeerderd.

Voor mij was dit echt de kers op de taart. Je kunt hier zien hoe een plant eruit ziet als hij volwassen is. Dat geeft toch een beter beeld dan een klein plantje in zo'n tien centimeter potje. Wij bezochten de kwekerij half augustus en de moederbedden stonden nog volop in bloei. Maar wanneer je ook komt, hier bloeit altijd wel iets!

Een extra pluspunt voor mensen met een tuin op zandgrond, is dat de moederbedden zijn aangelegd op schrale Veluwse zandgrond. Het geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is als je je 'klapzand' verbetert met (heel veel) organisch materiaal zoals compost, bladaarde en stalmest.

De Eucomis autumnalis op onderstaande foto en de vele soorten Crocosmia waren geweldige blikvangers. Ook de de diverse Persicaria's (waarvan ik er veel nog niet kende) stelen in augustus de show.

Het hoogtepunt was voor mij de Eryngium paniculatum die daar in al zijn glorie te bewonderen was. Een ruim 2.25 meter hoge reus. Rond de toppen van de plant krioelde het van van de bijen, zweefvliegen en andere insecten. Nog nooit zoiets gezien!

Deze plant belandde uiteraard direct in mijn karretje zodat ik hopelijk straks in mijn eigen tuin van dit spektakel kan genieten. 


Moederbedden kwekerij de Hessenhof in augustus, bomvol kleur!
Moederbedden met Eucomis autumnalis en Crocosmia 

Persicara amplexicaulis 'Black Adder' (rood) en 'Fascination' (roze)
Persicara amplexicaulis 'Black Adder' (rood) en 'Fascination' (roze) 

Eryngium paniculatum, ruim 2.25 meter hoog!
Eryngium paniculatum, ruim 2.25 meter hoog! 

Biologische teelt 

Waarom zou je biologische sierplanten kopen? Je eet ze toch niet op? Bij de Hessenhof vinden ze dat biologisch gekweekte planten veel voordelen opleveren. Daarom hebben ze gekozen voor 100% biologische teelt:  

  • De planten worden opgekweekt met organische mest in plaats van kunstmest. Hierdoor worden planten niet opgejaagd maar groeien ze in hun eigen tempo. Ook komt er geen kunstmest in de bodem. Dat is goed want de zouten in kunstmest doden het bodemleven;
  • Er worden geen chemische of kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt die het natuurlijk evenwicht verstoren;  
  • Elke twee weken worden de planten besproeit met compostthee. Dit mengsel staat bol van de goedaardige schimmels en bacterieën die ervoor zorgen dat planten weerbaarder worden. Ben je benieuwd wat compostthee is? In dit filmpje (5:35 minuten) wordt het uitgelegd; 
  • De planten worden opgekweekt in bladaarde in plaats van potgrond. Potgrond bestaat voor meer dan 90% uit turf. In Nederland is de turfwinning verboden. De turf voor onze potgrond komt daarom uit de Baltische staten en Rusland. Het wordt daar afgegraven met enorme bulldozers die een soort maanlandschap achterlaten. 

Bij de Hessenhof kweken ze al hun planten zelf. Er wordt niets ingekocht bij andere kwekers. Je weet dus zeker dat alle planten die worden aangeboden volgens dit principe opgekweekt zijn. 

Nog een garantie: de Hessenhof is SKAL gecertificeerd. SKAL staat voor “Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten”. Deze instantie controleert (jaarlijks) of bedrijven voldoen aan de Europese regels voor biologische teelt. 


Het boek  

Tijdens mijn bezoek aan de Hessenhof schafte ik voor maar 15 Euro het 'Hessenhof handboek vaste planten' aan. Hierin worden 3.000 soorten vaste planten uitgebreid beschreven. Niet alleen op hun waarde voor de siertuin maar ook op hun toegevoegde waarde voor de biodiversiteit.  

Wat ik zelf altijd heel lastig vindt bij nieuwe planten is hoe ver je ze uit elkaar moet planten. Je weet immers nog niet hoe groot ze worden. In dit boek wordt door middel van een nummer bij elke plant duidelijk aangegeven wat de plantafstand in centimeters is. Die informatie heb ik tot nu toe in geen enkel ander tuinboek gevonden!  

  • 1 = plantafstand > 1 meter
  • 3 = plantafstand 60-75 cm 
  • 5 = plantafstand 40-50 cm 
  • 7 = plantafstand 30-40 cm 
  • 9 = plantafstand maximaal 30 cm 

Het boek is online te bestellen via de website van de Hessenhof maar sinds september 2022 helaas uitverkocht. Misschien komt er nog een herdruk of kun je het boek tweedehands op de kop tikken. 

 
Hessenhof handboek vaste planten
Het Hessenhof handboek vaste planten (464 pagina's)


Let hierop bij een bezoek aan de Hessenhof

De kwekerij is geopend van half maart tot begin november op donderdag, vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn ze gesloten. 

Het is niet mogelijk om planten online te bestellen. Je kunt ook geen planten klaar laten zetten of van tevoren reserveren. Je moet ze dus zelf in de vakken opzoeken. Op een groot bord bij de ingang kun je zien waar welke plant staat. 

Zelf maak ik eigenlijk nooit een 'verlanglijstje'. Ik vind het veel leuker om wat rond te snuffelen en te kiezen uit het beschikbare aanbod. Op die manier ga je altijd met iets leuks naar huis en word je nooit teleurgesteld. Bij een kwekerij als deze leidt die benadering alleen wel tot enige keuzestress 😁. 

Ook aan de inwendige mens is gedacht. In de serre kun je koffie of thee met een stroopwafel kopen (zelfbediening). Je kunt die binnen opdrinken of buiten op het terras in de schaduw van een enorme Tetrapanax. Ik heb zelf zo'n plant in mijn voortuin maar ik had geen idee dat die zo groot kan worden! Er is geen gebak of lunch verkrijgbaar maar je mag gerust zelf wat meebrengen. 

Op de kwekerij hebben ze geen doosjes om je planten in te zetten. Zorg dus dat je zelf wat dozen of kratjes meebrengt. Er zijn wel karretjes waar je je planten op kunt zetten. 

Lege potten kun je bij een volgende bezoek aan de kwekerij inleveren. Ze worden dan opnieuw gebruikt. Goed voor het milieu! 

Voor meer informatie, zie de website van de Hessenhof


Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   


Ik heb dit blog geschreven uit oprecht enthousiasme. Ik ontvang hier geen vergoeding voor. De link om het boek te bestellen is geen affiliate link. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Piet Oudolfs droomplanten

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?