Waarom wil mijn Cosmos (cosmea) niet bloeien?
Eigenlijk ben ik niet zo'n fan van eenjarigen. Ik plant ze graag in terraspotten of bloembakken maar in de border vind ik ze niet echt passen. Op een of andere manier combineren ze nooit goed met mijn vaste planten. De kleuren zijn net te hard, het blad oogt te kunstmatig of de vorm van de plant klopt niet. Ik kan er de vinger niet precies opleggen.
In mijn tuin vind je daarom niet veel eenjarigen. Ik gebruik ze alleen om de gaatjes in de border te vullen. Bijvoorbeeld op de plekken waar eerst voorjaarsbloeiers zoals vergeetmijnietjes, madeliefjes of viooltjes hebben gestaan.
Het liefst gebruik ik daarvoor goudsbloemen en cosmea. Zaaien lukt altijd en ze vallen niet uit de toon tussen mijn vaste planten. Cosmos bipinnatus (cosmea) is mijn favoriet. Vanwege de kleur en omdat ze heel droogtebestendig zijn.
Cosmos zaaien
Zelf Cosmos zaaien is peanuts. Ik zaai eind maart in een koude bak maar je kunt vanaf mei ook rechtstreeks in de koude grond zaaien. Het zaad kiemt vaak al na een week als het tenminste niet te koud is. Ik zaai meestal in kweekpotjes. Twee zaadjes per potje. Als ze allebei kiemen, trek ik de kleinste uit.Zodra het 's nachts niet meer vriest kan Cosmos in de border worden uitgeplant. In mateloos optimisme meen ik ieder jaar dat dit al voor de ijsheiligen (15 mei) moet kunnen en steevast kom ik bedrogen uit en moet ik 's avonds in allerijl emmers en bloempotten over de plantjes zetten om te voorkomen dat ze bevriezen. Wacht dus tot half mei (of zorg dat je voldoende emmers en bloempotten bij de hand hebt!).
Cosmos bipinnatus 'Xanthos' |
Waarom bloeit mijn Cosmos niet?
Cosmos bloeit in principe zo'n zeven tot acht weken nadat je gezaaid hebt maar het kan gebeuren dat de bloei uitblijft. Dit kan verschillende oorzaken hebben: te weinig zon, te nat, te koud, overbemesting of zaad dat te oud was (Bron: www.gardeningknowhow.com).- Te weinig zon: Cosmos is een echte zonaanbidder, geef deze planten daarom altijd een plekje in de volle zon (volle zon wil zeggen dat de planten minimaal zo'n vijf uur per dag zon moeten krijgen op het warmste gedeelte van de dag).
- Te nat of te koud: Cosmos heeft een broertje dood aan kou en regen. Deze plant houdt ervan om droog te staan en floreert bij warm en zonnig weer. Koude zomer? Heb geduld, het kan best zijn dat je Cosmos later alsnog gaat bloeien.
- Het zaad was te oud: let erop dat het zaad dat je gebruikt niet ouder is dan een jaar. Heb je na het zaaien zaad over? Gooi het weg en bewaar het niet tot volgend jaar.
- Overbemesting: met name met stikstof. Stikstof is noodzakelijk voor een gezonde groei maar teveel stikstof geeft veel bladgroen en weinig bloemen.
Het is volgens mij trouwens helemaal niet nodig om Cosmos extra mest te geven. Wij bemesten onze tuin alleen in het vroege voorjaar (ruim voordat het zomergoed wordt uitgeplant) met een standaard tuinmest en mijn Cosmos bloeide tot nu toe altijd.
Cosmos ter grootte van een kerstboom
Cosmos is notoir onbetrouwbaar als het gaat om hoe hoog de planten worden. Weliswaar staat de hoogte keurig aangegeven op het zakje zaad, maar in de praktijk kan het heel anders uitpakken. Op natte grond of in een natte zomer kunnen sommige soorten wel anderhalf tot twee keer hoger worden dan is aangegeven.Een aantal jaren geleden regende het in behoorlijk veel in juli en augustus. Ik had de gewone boeren cosmea (Cosmos bipinnatus 'Sensation') gezaaid met als doel om deze door een vaste plantenborder te "weven". Dat heb ik geweten! De cosmea's werden met gemak 2,50 meter hoog en de vaste planten waren niet meer te zien door het overvloedige loof. Als het voor de Kerst niet had gevroren, had ik ze succesvol als kerstboom kunnen inzetten!
Cosmos bipinnatus 'Xanthos' blijft laag
Het is daarom belangrijk om soorten te kiezen die compact blijven. De roze Cosmos bipinnatus op de foto boven dit blog wordt nooit hoger dan zo'n 70 cm. Geen idee welke soort het is. Ik heb ooit een naamloze plant in het tuincentrum gekocht waar ik zaad van heb genomen.De gele Cosmos bipinnatus 'Xanthos' die je op de foto hierboven ziet, blijft ook laag, zo'n 60 tot 70 cm. Ik ben helemaal verliefd op de zachtgele bloemen die zich overal mee laten combineren. Hij bost behoorlijk uit en vraagt dus wel wat ruimte (reken op 40-50 cm doorsnede per plant).
Cosmos bipinnatus 'Seashells' (hieronder) heeft de neiging om, net als de boeren cosmea, behoorlijk hoog op te schieten wanneer hij genoeg water krijgt. In onze droge achtertuin werden ze (zoals op het zakje was aangegeven) ongeveer een meter hoog maar in onze voortuin, die wat natter is, haalden ze bijna twee meter. Wel een leuke aparte bloeiwijze met die opgerolde bloemblaadjes.
Cosmos bipinnatus 'Seashells' |
Dode bloemen wegknippen!
Cosmos kan tot eind augustus doorbloeien op voorwaarde dat je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt. Tegen het einde van augustus beginnen de planten te verhouten en zien ze er niet fris meer uit. Als je tot aan de aan de vorst wilt genieten van de bloei, dan doe je er goed aan om eind juni nog een tweede keer te zaaien zodat je de oude planten eind augustus kunt vervangen voor nieuwe.Laat de plant aan het einde van het seizoen zaad zetten. Dit zaad kun je volgend jaar gebruiken om nieuwe Cosmos te zaaien. Bij sommige planten zijn de zaailingen niet soortecht, maar dit geldt niet voor Cosmos. Alle cosmea's die ik tot nu toe heb gezaaid van zaad dat ik zelf had gewonnen, zagen er hetzelfde uit als hun moeder.
Als je zelf zaad neemt weet je bovendien zeker dat het onbehandeld is en geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor bijen en vlinders. Je kunt natuurlijk ook biologisch zaad kopen.
Tip
Bij bol.com vind je een prachtig assortiment Cosmos zaden in allerlei soorten en kleuren!
Ook interessant
Bewaar op Pinterest:
Abonneren
Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame!