Symphytum grandflorum, goede bodembedekker voor droge grond

Symphytum grandiflorum is roze in de knop, maar bloeit wit


Als ergens smeerwortel staat, kun je je schoffel in de wilgen hangen want dan heeft onkruid geen kans meer. In die zin is het een geweldige bodembedekker. Maar de smeerwortel (Symphytum grandiflorum) is eerlijk gezegd ook een woekeraar. Smeerwortels groeien op wortelstokken en breiden zich razendsnel uit. Binnen no-time kan deze plant een groot deel van je tuin bedekken. 

Als borderplant zijn ze dan ook niet echt geschikt. Je border zal binnen de kortste keren overwoekerd worden door deze agressieve groeier. Maar zoek je een bodembedekker om de grond onder bomen of heesters te begroeien, dan is de smeerwortel een fantastische keus.


Droogtebestendige bodembedekker   

Symphytum grandiflorum heeft weinig nodig. Wij hebben ze geplant onder een groepje van drie krentenbomen (Amelanchier alnifolia 'Obelisk). Eronder komt weinig licht en nog minder water, maar de smeerwortels tieren er welig. Symphytum grandiflorum wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit in april-mei, tegelijk met de krentenbomen. De bloeitijd is behoorlijk lang, zeker een week of acht. De plant is wintergroen. 

Smeerwortel groeit in Nederland ook in het wild, maar de inheemse Symphytum officinale is veel minder droogtebestendig dan Symphytum grandiflorum. Het zijn planten die typisch op wat nattere plekken groeien. In mijn tuin op droge zandgrond bleken ze na enkele maanden dan ook spoorloos verdwenen te zijn.... 


Deze inbrekers zijn dol op smeerwortel 

De witte afhangende klokjes (die in de knop roze zijn) zijn geliefd bij hommels. Smeerwortels worden bijna uitsluitend door hommels bestoven. Als ze bloeien is het een gezoem van jewelste. Vooral weidehommels en aardhommels (hommels met een korte tong) komen op de smeerwortel af. 

Ze bijten aan de achterkant van de bloem een gaatje om bij de nectar te kunnen. Daarom worden deze hommels ook wel "inbrekers" genoemd. 


Smeerwortel als groenbemester  

Het loof van de smeerwortel bevat veel kalium en het is daardoor een goede groenbemester. Mochten je smeerwortels iets te enthousiast uitbreiden, dan kun je met het overtollige loof dus je bodem verbeteren. Je kunt het loof composteren of inspitten. Ik zou wel oppassen met het inspitten van de wortelstokken (tenzij je een heel diep gat maakt) want anders kon je opeens wel eens héél veel smeerwortels krijgen....

Van de wortels (en het loof) kun je ook zelf een meststof maken door een kilo wortels te mengen met 10 liter water. Zorg dat de alles onder water staat en leg er een baksteen op. laat dit twee weken gisten tot er geen schuim meer op staat. Verdun 1 liter meststof met 4 liter water en giet dit over de tuin (bron: waterwereld.nu).


Symphytum grandiflorum (smeerwortel), bodembedekker, onderhoudsarme tuin
De bloemen van Symphytum grandiflorum zijn wit maar roze in de knop


Een goede bodembedekker onder heesters of bomen. 


Tip 

Je kunt deze plant online bestellen bij tuinplant.nl


Ook interessant 

 
Bewaar op Pinterest:


Abonneren 

Vond je dit blog nuttig? Abonneer jezelf dan gratis op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen (1 of 2 keer per maand met een pauze in december). Je hoeft niet bang te zijn dat ik je ga spammen met reclame! 

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.

Populaire posts

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

10 tips voor een prachtige border

Zieke Hylotelephium (Sedum telephium) afvoeren of laten staan?

Kun je oude potgrond opnieuw gebruiken?

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!

30+ planten voor een tuin op droge grond