Ficaria verna 'Brazen hussy', speenkruid maar dan zonder het woekeren!
Op zaterdagmorgen de tuincentrums in de buurt afrijden en overal rondsnuffelen op zoek naar nieuwe planten voor mijn tuin. Dat is een van mijn favoriete vrijetijdsbestedingen.
Bij een van die zoektochten kwam ik jaren geleden een leuk geelbloeiend plantje tegen. Lieve gele bloemetjes en glimmende groene blaadjes. En het bloeide al in maart! Dat kon ik natuurlijk niet laten staan.
Het kaartje bij de plant vermeldde de naam 'Yoko Sun' zonder verdere toelichting. Nooit van gehoord. Ook het internet leverde geen nadere informatie. Ik had vast iets heel bijzonders op de kop getikt!
Let op, speenkruid sterft af na de bloei
Bij thuiskomst plantte ik mijn vondst in de tuin, maar al na een aantal weken begonnen de blaadjes geel te worden en te verwelken. Blijkbaar niet geschikt voor onze zandgrond, dus de hele boel omgespit. Jammer dan.
Maar tot mijn verbazing verscheen het plantje het volgende voorjaar weer en bloeide het rijkelijk. Ondanks het omspitten! Het speenkruid is dus zo'n plantje dat na de bloei volledig afsterft.
Speenkruid woekert
De polletjes waren ook flink groter geworden, dus ik besloot 'Yoko Sun' ook elders in de tuin uit te planten. Niet zo'n goede beslissing naar achteraf is gebleken, want een jaar later hadden de planten zich flink uitgebreid en uitgezaaid. Ze kwamen echt overal op.
Sommige mensen, vooral de liefhebbers van een natuurlijke tuin, vinden dat geen probleem. Maar ik word er toch niet echt blij van. Ik ben typisch zo'n tuinier die graag heeft dat planten blijven staan waar ik ze geplant heb.
Speenkruid is eigenlijk onkruid
Intussen begon ik te vermoeden dat mijn plantje toch niet zo exclusief was. Nog maar eens gezocht op internet, deze keer niet op de naam 'Yoko Sun', en wat blijkt? Ik had speenkruid (ranunculus ficaria) in mijn tuin geplant. Ik had dus eigenlijk potjes met een soort onkruid gekocht. Hoewel ik de gele bloemetjes nog steeds heel leuk vind, hebben we besloten om het speenkruid toch maar op te ruimen.Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Nog steeds komen er elk voorjaar weer plantjes op. Maar uiteindelijk zullen we ze (hopelijk) wel onder de duim krijgen. Overigens is het probleem minder groot dan het misschien lijkt. Omdat het speenkruid na de bloei afsterft en de rest van het jaar "ondergronds" doorbrengt, heb je er vanaf de zomer sowieso geen last meer van.
Ficaria verna 'Brazen hussy' |
Dit speenkruid woekert niet!
Gelukkig blijkt er ook speenkruid te zijn dat niet zo opdringerig is. Ficaria verna 'Brazen Hussy' heeft diep donkerrood blad en felgele bloemetjes. Ik las dat deze soort is ontdekt door Romke van der Kaa. Hij beschrijft in zijn boek 'De getemde wildernis' hoe hij dit plantje vond tijdens een boswandeling.
Opgewonden presenteerde hij zijn vondst aan zijn toenmalige werkgever, de Engelse tuincoryfee Christopher Lloyd. Die werd er niet warm of koud van. Hij wist het rode speenkruid al vanaf zijn kinderjaren te staan, maar had nooit de behoefte gevoeld om het in zijn tuin te planten.
Van der Kaa wist hem te overtuigen om het plantje toch op de markt te brengen. De nieuwkomer werd 'Brazen hussy' gedoopt. Het werd een groot succes en de plantjes waren niet aan te slepen.
Een brutaal nest
'Brazen hussy' is Engels voor 'brutaal nest'. Dat voorspelt misschien weinig goeds, maar de brutale nesten staan nu alweer enkele jaren in onze tuin en hebben tot nu toe geen blijk gegeven van ongebreidelde expansiedrift.
Dit speenkruid gedraagt zich in alle opzichten beschaafd. De polletjes zijn wat groter geworden en hier en daar verschijnt een zaailing, maar dat is het wel. Wij genieten nu vroeg voorjaar van de gele bloempjes zonder daarna uren te moeten wieden. Ook 'Brazen hussy' sterft na de bloei af en verdwijnt gedurende de zomer ondergronds.
De perfecte onderbeplanting voor varens
Speenkruid groeit in de zon maar ook in de halfschaduw. Daarmee is het prima onderbeplanting voor bladverliezende heesters of vaste planten die pas laat in het voorjaar beginnen te groeien. Zelf gebruik ik 'Brazen hussy' als onderbeplanting voor mijn varens die pas halverwege april een teken van leven beginnen te geven. Het speenkruid zorgt ervoor dat dit hoekje van mijn tuin er in het vroege voorjaar vrolijk uitziet en later onttrekken de varens het afstervende speenkruid aan het oog. Een perfecte match dus!
Speenkruid is een echte bijen- en vlinderplant
Zeker ook niet onbelangrijk: het speenkruid is een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders in het vroege voorjaar. In deze tijd van het jaar is er verder niet zoveel te halen voor deze insecten, dus dat maakt de plant extra belangrijk.
Insecten, zoals bijen en vlinders, verdwijnen in hoog tempo. Ze kunnen dus best wat hulp gebruiken. Zou jij ze, met jouw tuin, een handje willen helpen? Dan vind je mijn blogpost Zo help je de bijen in jouw tuin vast ook interessant!
Ficaria verna 'Brazen hussy' wordt zo'n 10 cm hoog. |
Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent.