Krijgen we meer van die droge zomers?

Sedum 'Matrona'


2018 is een tuinjaar waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. We hadden een zachte winter maar maart begon met een paar ijskoude dagen. De ijzige oostenwind zorgde voor een gevoelstemperatuur van -15°C. Dat bleek 'too much' voor sommige planten. 

Ik raakte daardoor een aantal voorjaarsbloeiers kwijt die ik al heel lang had, zoals Phlox subulata en Veronica prostrata. Vervolgens maakte de buxusmot in mei korte metten met onze buxus en daarna kregen we te dealen met de droogste zomer in ruim veertig jaar. Wat een jaar!

Wanneer je, zoals wij, tuiniert op 'klapzand' is droogte in de zomer altijd een probleem. Na een paar zonnige dagen, laten sommige planten de kop al hangen. De hortensia's voorop! 

Maar de droogte van 2018 was wel heel extreem. Zo extreem dat wij ervoor gekozen hebben om de vaste planten in de zonnigste delen van de tuin bij de grond af te knippen in de hoop dat ze op die manier de droogte zouden overleven. Dat is inderdaad gelukt. We zijn geen planten kwijtgeraakt maar mooi was anders.

Wat kun je leren van het afgelopen jaar?

Al dat gesjouw met gieters en tuinslangen heeft wel bepaalde inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld hoe nuttig mulchen is en dat ook een dun laagje al wonderen doet. Vaak wordt gezegd dat een mulchlaag zo'n 5 tot 10 cm dik moet zijn. 

Als je wilt mulchen om onkruid te onderdrukken is dat zeker waar, maar ook een dun laagje compost, verteerd blad of boomschors zorgt er al voor dat de grond beter vocht vasthoudt. Dat is de reden dat wij de oude potgrond uit onze terraspotten altijd uitspreiden over de meest zonnige borders van onze tuin. Zelfs zo'n dun laagje potaarde vermengd met plantenwortels helpt al tegen uitdrogen.

Een andere wijze les was het nut van een droogtebestendige beplanting. Planten als siergrassen, lavendel, Sedum, Salvia en Verbascum (toorts), die van nature weinig water nodig hebben, overleefden de droge, hete zomer zonder al te veel problemen. 

Dé ontdekking van 2018 was wat mij betreft Gaura Lindheimeri ‘Whirling butterflies’. Een plant die extreem veel droogte verdraagt en bloeit vanaf juni tot eind oktober. Met of zonder regen! Hetzelfde geldt voor Gaillardia (de kokardebloem). Ook deze plant trok zich niets aan van het grootste regentekort van de afgelopen eeuw en bloeide onverdroten door. 

Dit gold niet voor Rudbeckia, Echinacea, Helenium en Helianthus. Planten die het op droge zandgrond in de volle zon écht niet bleken te redden zonder flink wat extra water.

Krijgen we meer van dit soort droge zomers? 

De vraag is natuurlijk wat de toekomst ons te bieden heeft. Krijgen we meer van dit soort kurkdroge zomers of was het een eenmalige uitschieter? Het KNMI verwacht dat het op termijn droger wordt. 

Ze hebben in 2014 vier klimaatscenario’s ontwikkeld. Twee van de vier scenario's voorspellen dat ons land droger zal worden. De andere twee geven aan dat er geen extreme droogtes zullen komen. Een recent onderzoek laat zien dat het waarschijnlijker is dat de zomers droger worden maar dit is niet meer dan een eerste aanwijzing. 

Om meer duidelijkheid te krijgen moeten de klimaatmodellen eerst verder doorgerekend worden. Wat wel zeker is, is dat Zuid-Europa droger wordt en Noord-Europa natter. Nederland zit daar precies tussenin en het kan nog beide kanten op gaan.

Wat moet je daarmee als tuinliefhebber?

Onze tuin op Brabants klapzand is sowieso erg droog, daarom ga ik er voor de zekerheid maar van uit dat de zomers in de toekomst inderdaad droger zullen worden (baat het niet, dan schaadt het niet!). 

Afgelopen najaar hebben wij daarom onze gele tuin, die de hele dag in de volle zon lag, vervangen voor een nieuwe beplanting die veel droogtebestendiger is. Diverse soorten siergras, Euphorbia, lavendel, Gaura, Sedum, Salvia en andere zonaanbidders spelen nu de hoofdrol. Hierdoor zullen we in warme en droge zomers (veel!) minder water hoeven te geven.

De vaste planten uit de gele tuin vonden een nieuw plekje in onze kleurrijke halfschaduw border. Ze zeggen dat “echte” tuiniers (zoals Piet Oudolf of wijlen Mien Ruijs) rücksichtslos afscheid nemen van planten die niet voldoen. 

Ik ben wat dat betreft een softie want ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om planten zomaar op de composthoop te gooien. Ze krijgen hier altijd een tweede kans en soms zelfs een derde. Als mijn man tenminste niet in de buurt is want die is, net als voornoemde tuincoryfeeën, wél meedogenloos!

Ben je geïnteresseerd in droogtebestendig planten? Dan moet je zeker ook mijn blogposts over Sedum en Salvia's lezen! 


Droogtebestendig tuinieren met Salvia sclarea. 


Bronnen: de website van het KNMI en Weerplaza

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.  

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een border waar altijd iets bloeit

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Nooit meer wieden met deze wintergroene bodembedekker