Dodecatheon fleurt jouw prairietuin in het voorjaar op!

Dodecatheon meadia (twaalfgodenkruid)

Dodecatheon meadia is de wetenschappelijke naam van deze schoonheid. Twaalfgodenkruid in het Nederlands. Dodecatheon meadia bloeit in april-mei. Het plantje wordt ongeveer 40 centimeter hoog. 

Prairietuinen en tuinen met veel vaste planten en siergrassen, zoals mijn eigen tuin, bieden in het vroege voorjaar een tamelijk troosteloze aanblik. Ik heb daar bewust voor gekozen want bij het samenstellen van de beplanting heb ik mijn pijlen volledig gericht op de zomer. Liever een 'big bang' later in het seizoen dan een tuin waarin altijd wat bloeit maar die nooit Ć©cht explodeert. 

Ik heb dus niet zoveel voorjaarsbloeiers maar deze Dodecatheon kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Vanwege de prachtige cyclaamroze bloemen (mijn favoriete kleur), maar ook omdat deze voorjaarsbloeier in de zomer gewoon ondergronds gaat zodat de zomerbloeiers daarna alle ruimte krijgen die ze nodig hebben. 


Een plant van de prairie 

Dodecatheon meadia is afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika waar het plantje op stenige, vochtige plekken in de prairie groeit. Het is de Noord Amerikaanse tegenhanger van de Europese cyclaam en dat kun je goed zien aan de vorm van de bloemen. 

Dodecatheon meadia is genoemd naar de Engelse arts en wetenschapper Richard Mead (1673-1754). Van mijn Facebook volger Jos Soffers, leerde ik waar de Nederlandse naam vandaan komt. Jos las in een oude Flora dat Linnaeus de plant destijds twaalfgodenkruid noemde naar de twaalf bloemen die gewoonlijk in de hoofdtros staan. Bovenop dus, net als de twaalf Griekse goden op de top van de berg Olympus. Of het er daadwerkelijk altijd twaalf zijn werd ook toen al betwijfeld...  


Wat is de beste standplaats?  

Dodecatheon houdt van een plekje in de halfschaduw en van zure, goed doorlatende grond die in het voorjaar niet te droog mag zijn. Daarbij zijn we dan meteen ook aanbeland bij het grootste manco van deze plant: het maakt niet uit hoe warm en droog het in de zomer is maar in het voorjaar heeft hij water nodig.  

Laat het voorjaar nou net de droogste periode zijn in ons land. En laat zandgrond nou niet bepaald de vochtigste grond zijn... Tuinier je, net als ik, op droge zandgrond, dan doe je er dus goed aan om het twaalfgodenkruid tijdens de bloei goed in de gaten te houden en zo nodig extra water te geven. Zelf heb ik wat grote stenen rondom de plantjes gelegd om uitdroging tegen te gaan. Als je dat geen probleem vindt, heb je aan Dodecatheon een goede tuinplant die verder weinig of geen onderhoud vraagt en die ieder jaar trouw weer terugkomt. 


Een van Oudolfs favorieten 

Hoewel de tuinontwerpen van Piet Oudolf vooral beroemd zijn vanwege hun rijkdom in het late seizoen, wil dat niet zeggen dat er helemaal geen ruimte is voor voorjaarsbloeiers. De Amerikaanse prairie is een belangrijke inspiratiebron voor Piet Oudolf. Niet verwonderlijk dus dat de Dodecatheon ook op zijn plantenlijst staat. 

In de kloostertuin bij Hauser & Wirth in het Engelse Somerset plantte Oudolf tussen de siergrassen, die pas laat in het seizoen beginnen te groeien, grote groepen Dodecatheon jeffreyi. Deze soort is niet, zoals Dodecatheon meadia, afkomstig van de Noord-Amerikaanse oostkust, maar van de westkust. 

Dodecatheon jeffreyi is wat minder van hard van kleur dan Dodecatheon meadia. Persoonlijk vind ik dat geen aanbeveling maar als je meer van de pastelkleuren bent, vind je deze waarschijnlijk mooier. Voor degenen die echt allergisch zijn voor kleur is er Dodecatheon meadia 'Alba'. Deze soort heeft opvallende krijtwitte bloemen. 


Help, mijn Dodecatheon verwelkt!  

Niet schrikken als je plant eind mei begin juni begint te verwelken. Na de bloei sterft het loof af en gaat de plant in zomerrust om pas volgend voorjaar weer te verschijnen. Hij gedraagt zich dus eigenlijk net als je voorjaarsbollen en dat is iets om rekening mee te houden als je geen kale plekken in je border wilt. 

Je kunt dit als een nadeel zien, maar ik zie het juist als een voordeel. Op deze manier neemt de plant 's zomers geen ruimte in beslag waar ook zomerbloeiers hadden kunnen staan. 


Dodecatheon combineren  

Een goede oplossing is om Dodecatheon te combineren met andere vaste planten die juist heel laat zijn. Je zou Dodecatheon bijvoorbeeld tussen je varens kunnen planten. Varens beginnen pas heel laat te groeien en op deze manier valt er ook vroeg in het jaar al wat te genieten. 

Een andere mogelijkheid is om tegen het einde van de bloei zomerbloeiers te zaaien tussen de Dodecatheon zoals slaapmutsjes, goudsbloemen of cosmea. 


Hoe winterhard is Dodecatheon?  

Dodecathion Meadia is ondanks zijn exotische verschijning zeer winterhard. De Botanica, mijn tuinplantenbijbel, geeft zone 3 t/m 9 aan. Dat wil zeggen tot -40 graden Celsius. Dat gaan wij in Nederland hopelijk nooit meemaken! 

Afdekken tegen de vorst is dus niet nodig, maar je planten kunnen wel overlijden als gevolg van te natte voeten in de winter. Goed doorlatende grond is daarom echt wel een must. 


Dodecatheon meadia


Een andere vaste plant die heel geschikt is om in het voorjaar de ruimte tussen bijvoorbeeld varens en late siergrassen te vullen, en die 's zomers ook onder de grond verdwijnt, is Ficaria verna 'Brazen hussy. Klik hier om mijn blog over dit (niet woekerende!) speenkruid te lezen. 

Oudolf gardens 

Piet Oudolf heeft in zijn lange carriĆØre veel tuinen ontworpen, maar het project waar hij naar eigen zeggen het meest trots op is, is Hauser & Wirth in Somerset. De tuin van Hauser & Wirth wordt prachtig in beeld gebracht in het boek "Oudolf gardens" door Rory Dusoir met een inleiding van Oudolf zelf en foto's van Jason Ingram. Hier kun je bijvoorbeeld zien hoe Oudolf Dodecatheon en allerlei bolgewassen gebruikt om zijn ontwerpen met vaste planten en siergrassen er ook in het voorjaar mooi uit te laten zien. Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Tip

Je kunt Dodecatheon meadia bestellen bij bol.com

Ook interessant 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

TuinTuin

Naar Buiten 2021
Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Is dit de tuin van de toekomst?

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin