Bodem verbeteren: zo maak je van arme zandgrond goede tuinaarde!

Foto Gabriel Jimenez


Wie tuiniert op arme zandgrond heeft twee uitdagingen: de waterhuishouding en de kwaliteit van de grond. Natuurlijk zijn er planten die van nature op schrale zandgrond groeien, maar daarmee maak je (althans in mijn opvatting) niet de mooiste tuin. 

Wil je goed gevulde rijkbloeiende borders met echte tuinplanten?  Dan is het noodzakelijk om de bodem te verbeteren zodat deze voldoende voedingsstoffen bevat en meer vocht vasthoudt. Na wat experimenteren (en een tip van onze buurman die hovenier is) hebben wij ontdekt dat het volgende goed werkt voor onze tuin:

Verrijk de bodem met plantaardig materiaal 

Spit voordat je gaat planten flink wat plantaardig materiaal door de grond. Bijvoorbeeld: compost, dood blad, grasmaaisel, grasplaggen, keukenafval, onkruid of snoeiafval. Het maakt niet uit wat het is, als het maar plantaardig is. Hoe meer hoe beter! Deze plantenresten  houden vocht vast en worden door het bodemleven omgezet in humus. 

Houd er rekening mee dat je plantaardig materiaal moet blijven toevoegen aan de grond want het wordt heel snel weer afgebroken door het bodemleven in de grond. Het enige wat overblijft is humus maar dat is niet veel. Humus is het zwarte goud voor je tuin. Het houdt vocht vast maar ook voedingsstoffen. Op kale zandgrond spoelt de mest die je erop strooit heel snel weg met het regenwater. Door steeds plantaardig materiaal te blijven toevoegen, verhoog je het humusgehalte in de grond. 

Als je een seizoen de tijd hebt voordat je gaat planten, is het zaaien van een groenbemester een goed idee. Dat zijn planten die je zaait met als doel om in ze in te spitten als bodemverbetering. Wij hebben hiervoor witte klaver gebruikt en dat werkte prima.

Strooi aan het einde van de winter kieseriet 

Kieseriet is een natuurlijk product (delfstof) dat veel magnesium bevat. Zandgrond bevat van nature geen magnesium en planten hebben deze bouwstof nodig om optimaal te groeien. 

Omdat kieseriet schade kan toebrengen aan jong blad, is het verstandig om de korrels aan het einde van de winter te strooien voordat de planten uitschieten. Klik hier voor meer informatie over dit product. In plaats van kieseriet kun je ook lavameel gebruiken.  

Gebruik organische meststof om te bemesten

Strooi aan het begin van groeiseizoen (in maart) een universele organische tuinmest. Deze mest bevat alle voedingsstoffen en sporenelementen die planten nodig hebben (stikstof, fosfaat en kalium). Organische mest werkt wat langzamer dan kunstmest en geeft, ook bij zonnig weer, geen kans op verbranding. 

Organische meststoffen bevorderen bovendien het bodemleven, verbeteren de bodemstructuur en zijn niet schadelijk voor het milieu. Wij bemesten de hele tuin met de universele organische tuinmest van Culterra

Gebruik liever geen kunstmest. De mineralen in kunstmest bestaan uit zouten die makkelijk worden opgenomen in water. Wanneer de grond niet genoeg organisch materiaal bevat om de mineralen te binden, wat op arme zandgrond meestal het geval is, spoelen deze zouten uit in het grondwater. Dit is slecht voor het milieu! Bovendien verstoort kunstmest het bodemleven. 

Mulch de bodem in het voorjaar 

Door een mulchlaag aan te brengen op de grond, voorkom je dat de bodem uitdroogt. Mulch kan bestaan uit allerlei materialen zoals: boomschors, houtsnippers, compost, dood blad, stro, of zelfs afgemaaid gras. Met name azalea’s, rododendrons en andere zuurminnenden planten doe je een enorm plezier met een laagje goed vergane bladcompost. 

Je kunt ook een laag gravel aanbrengen in je tuin. Beth Chatto's gravelgarden is hiervan het wereldberoemde voorbeeld. Het is belangrijk om te mulchen vóórdat de grond uitdroogt. Het idee is namelijk om het vocht in de grond op te sluiten. Wacht dus niet te lang met het aanbrengen van de mulchlaag maar doe dit al vroeg in het voorjaar als de grond nog goed nat is.

Je leest alles over mijn ervaringen met mulch in mijn blog 'Elke tuin op zandgrond zou een mulchlaag moeten hebben'. 

Geef nieuwe planten een goede start 

Als wij perken opnieuw beplanten strooien we altijd wat universele organische mestkorrels om de nieuwe planten een goede start te geven. De plantenresten die je inspit moeten namelijk eerst worden afgebroken door het bodemleven voordat ze door de planten opgenomen kunnen worden. Als je bemeste siertuin compost uit het tuincentrum gebruikt, is het niet nodig om extra mest te geven omdat deze al is verrijkt met mest. 

Pas op voor overbemesting: planten groeien dan te te mals waardoor ze gemakkelijk omvallen en gevoeliger worden voor allerlei ziekten en plagen zoals bladluizen.

Kalk strooien is niet nodig 

Wij strooien nooit kalk in onze borders. Voor planten die écht kalk nodig hebben, is de zuurgraad van onze grond sowieso te hoog en de rest van de planten heeft het niet nodig. 

Door het gebruik van kalk gaan planten flink groeien. Dat komt doordat kalk de organische stoffen in de grond versneld afbreekten dus veel voedingsstoffen vrijmaakt die door de planten opgenomen kunnen worden. De grond verarmt hierdoor echter ook heel snel. Vandaar het gezegde: kalk maakt rijke ouders maar arme kinderen.


Grasplaggen als bodemverbetering. Spit twee spades diep en leg de grasplag omgekeerd in de voor. 


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Een border waar altijd iets bloeit

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Zelf je tuin ontwerpen? Kies eerst je tuinstijl!