Erysimum 'fragant sunshine', parfum voor je tuin



Wij mensen hebben vijf zintuigen waarmee we de wereld om ons heen waarnemen: we horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Door de manier waarop je hersenen geurprikkels verwerken, zijn geuren, emoties en herinneringen nauw met elkaar verbonden. 

Geuren hebben daardoor een bijzondere kracht: ze kunnen herinneringen oproepen en je emotie bepalen. Zo kan de geur van versgebakken koekjes jeugdherinneringen oproepen of kan een vleug eau de Cologne je opeens aan je oma doen denken.


Geef je tuin een extra dimensie 

Geuren kunnen je tuin een extra dimensie geven. Denk aan de geur van kamperfoelie op een warme zomeravond. Of de geur van het maarts viooltje in het vroege voorjaar. Toch koop je een struik of plant meestal vanwege het uiterlijk en niet omwille van zijn geur. 

De geur van een plant is een onderschat aspect. Het gebeurt regelmatig dat er van geurende planten nieuwe cultivars op de markt gebracht worden die geurloos zijn. Zo zijn er geurloze seringen, rozen, jasmijn en kamperfoelie. Ik heb werkelijk geen flauw idee waarom je daaraan de voorkeur zou moeten geven. Toen wij ontdekten dat onze kamperfoelie geurloos was, hebben we hem direct afgevoerd naar de composthoop!

De geur van muurbloemen is als parfum 

Mijn favoriete geurende plant is de muurbloem. De geur van muurbloemen is rijk, zoet en bedwelmend als parfum. Ik ken geen bloem die lekkerder ruikt (nee, ook rozen niet!). 

De meeste muurbloemen hebben als handicap dat ze tweejarig zijn, wat betekent dat ze het eerste jaar niet bloeien en dat je ze telkens opnieuw moet zaaien. Gelukkig is er ook een vaste muurbloem; Erysimum 'fragrant sunshine' bloeit net zo rijk en, nog belangrijker, ruikt minstens even lekker als de tweejarige soorten.

Wat mij betreft heeft deze plant alleen maar voordelen: allereerst natuurlijk de geur die hemels is. Dan de bloeitijd: 'Fragrant sunshine' bloeit al vroeg in het voorjaar (april/mei), is rijkbloeiend en bloeit bovendien meerdere maanden aan Ć©Ć©n stuk door. 

De goudgele bloemen contrasteren mooi met het donkergroene lancetvormige loof en combineren prachtig met de narcissen en tulpen die ook in deze periode bloeien. De plant is bovendien aantrekkelijk voor bijen en, last but not least, hij is wintergroen waardoor je tuin er in de winter toch net iets vrolijker uitziet.

Wat is de beste standplaats? 

Muurbloemen hebben een plekje in de zon en goed doorlatende grond nodig. Ze verdragen veel droogte waardoor ze uitermate geschikt zijn voor een tuin op zandgrond. Over muurbloemen wordt vaak geschreven dat ze kalk nodig hebben maar ik heb vastgesteld dat 'Fragrant sunshine' het prima stelt op onze zure zandgrond zonder extra dosis kalk. 

Het is raadzaam om deze muurbloem na de bloei flink terug te snoeien om de plant compact te houden. Ik knip ze daarom tot ongeveer twintig centimeter boven de grond af. Dat ziet er dan even niet zo fraai uit, maar de planten herstellen zich snel.

Hoe winterhard is Erysimum 'Fragrant sunshine'? 

Omdat deze muurbloemen wat vorstgevoelig kan zijn (winterhard tot ongeveer -15 graden), kun je hem in een strenge winter kwijtraken. Om die reden gebruik ik een deel van het afgeknipte loof om stekken te maken. 

Deze plant stekt heel gemakkelijk: knip een top op ongeveer 10 cm af. Verwijder het onderste loof en steek de stek in een potje natte potgrond. Succes verzekerd! Ik ben deze muurbloem tot nu toe in de winter niet kwijtgeraakt, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de afgelopen winters ook niet echt streng waren.

Slakkenhotel 

Tenslotte nog een waarschuwing: als je last hebt van slakken in je tuin, is het raadzaam om je muurbloemen goed in de gaten te houden. Niet omdat het slijmerige gespuis ze opeet, maar omdat ze de planten als "hotel" gebruiken. 

Toen ik afgelopen jaar mijn muurbloemen terugsnoeide bleek dat wel dertig(!) huisjesslakken hier hun toevlucht gezocht hadden. Geen enkel blad van de muurbloem was aangevreten, maar hetzelfde kon niet gezegd worden van de planten eromheen.....

KLIK HIER als je wilt lezen over andere geurende planten.


Erysimum 'fragrant sunshine' is als een natuurlijk parfum. 


Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren.   

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

Is dit de tuin van de toekomst?

Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!

10 tips voor een prachtige border

30+ planten voor een tuin op droge grond

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

Een tuin op droge grond waar nooit wordt gesproeid

Mijn haat-liefde verhouding met Stipa tenuissima 'Ponytails'

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin