Zo krijg je meer bloemen in je agapanthus!



Geen plant waarover zoveel broodje aap verhalen de ronde doen als over de Agapanthus (Kaapse lelie). Een korte bloemlezing:
  • Agapanthus moet je planten in een te kleine pot;
  • Agapanthus moet je weinig water geven; 
  • Agapanthus moet je niet bemesten; 
  • Agapanthus moet je niet verpotten. 
Dat is natuurlijk de droom van iedere tuinier: een plant die je totaal kunt verwaarlozen en die jou voor die abominabele behandeling beloont met een overdaad aan bloemen. Zoals ze ook op marktplaats zeggen: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het ook niet waar. 

Agapanthus is beslist geen moeilijke plant maar hij heeft wél verzorging nodig. Wij besloten bovenstaande "wijze" raad dus onder onze zolen te lappen en werden daarvoor dit jaar beloond met maar liefst dertig bloemen per plant! 

Hoe je een Agapanthus wél verzorgt 

Hoe wij onze Agapanthus dan wel verzorgen? We hebben vorig jaar onze Agapanthus africanus, die te groot werd voor zijn pot, in tweeën gescheurd en beide stukken in een (te!) grote kuip met goede potgrond geplant. Helemaal fout dus als je sommigen mag geloven. Beide planten hebben we op een warme plek voor het huis gezet waar ze de hele middag de volle zon krijgen. 

Ik draai de potten elke dag een kwart slag met de klok mee. Agapanthus africanus bloeit namelijk op 1 meter hoge stelen die naar één kant gaan overhangen als je dat niet doet. Ik giet ze met warm weer elke dag en anders om de twee dagen. Om de zes weken gaat er een handjevol organische mestkorrels bij (wij gebruiken Culterra)

Vorig jaar hadden we ruim twintig bloemen per plant. Dit jaar zijn het er nog meer. Misschien mede dankzij het warme voorjaar. Wil je een rijke bloei, dan moet je dus ophouden je agapanthus te mishandelen. 

Moet je een agapanthus snoeien?

Na de winter kan het blad van een Agapanthus die buiten heeft gestaan er slecht uitzien. Dat lelijke blad kun je gewoon wegknippen. 

Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen het beste wegknippen. De plant hoeft dan geen energie te steken in het aanmaken van zaad. Aan dat zaad heb je niet veel. De zaailingen zijn namelijk niet soortecht. Wil je je Agapanthus vermeerderen, dan kun je hem beter delen. Het worden in korte tijd flinke bossen die je gemakkelijk met een schop in twee of zelfs drie stukken kunt steken. 

Je kunt de bloemen ook nog even laten zitten. Sommige mensen vinden het leuk om de stelen met de zaaddoosjes te verwerken in boeketten. 

Hoe winterhard is een Agapanthus? 

Je vindt Agapanthus in de tuincentra soms bij de vaste planten. Dat suggereert dat de plant winterhard is maar dit is maar zeer ten dele waar. Agapanthus Africanus is volgens mijn tuinplantenbijbel (de Botanica) winterhard tot -12 (zone 8). Voor een plant waarvan Zuid-Afrika het thuisland is, valt dat eigenlijk al niet tegen.  

Onze Kaapse lelies staan het grootste deel van het jaar dan ook gewoon buiten op een beschutte plek tegen de gevel. Als het echt gaat vriezen (meer dan een graad of vijf) zetten we ze in de garage. Planten in een pot zijn namelijk kwetsbaarder voor vorst dan planten in de volle grond. Het binnenhalen heeft als bijkomend voordeel dat het loof groen blijft en je het voorjaar niet start met een pol half afgestorven, vergeeld of verslijmd loof. 

Er zijn Agapanthus soorten die meer vorst verdragen. Agapanthus campanulatus zou bijvoorbeeld winterhard zijn tot -17 graden (zone 7). Dat het zo hard vriest komt in Nederland zelden voor, maar in zachte winters kan de plant ook gemakkelijk sneuvelen door teveel nattigheid. Agapanthus houdt namelijk beslist niet van natte voeten. 

Feitelijk sterven er in de winter meer vaste planten door een overdaad aan water dan als gevolg van de vorst. Wie lang wil kunnen genieten van zijn Kaapse lelie, kan deze dus beter als kuipplant houden. 


Agapanthus Africanus verzorging bloei
Agapanthus Africanus bloeit met blauwe bloemen op hoge stelen. 

Nog meer tuinmythes? 

Dat je je Agapanthus naar hartelust kunt verwaarlozen is niet het enige broodje aap verhaal dat in tuinland de ronde doet. In mijn blog "10 tuinmythes die gewoon niet waar zijn" heb ik er nog meer voor je verzameld. 

Tip

Wil jij ook een Agapanthus hebben? Je kunt hem in verschillende potmaten online bestellen bij Tuinplant.nl. Ook in wit! 

Ook interessant 


Bewaar op Pinterest:

Vond je dit blog nuttig? Klik dan hier om jezelf gratis te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bericht wanneer er een nieuw blog is verschenen. Wees niet bang, ik ga je niet spammen met reclame! 

   

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Dit blog bevat affiliate links. In mijn privacy statement wordt uitgelegd wat dit betekent. 

Populaire posts

Helleborus: 10 vragen en antwoorden

10 tips voor een prachtige border

De hoogtepunten van mijn tuinjaar

Een kleine tuin in de stijl van Piet Oudolf, kan dat?

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

Een border waar altijd iets bloeit

Wie maken die zandhoopjes in je stoep of terras?

9 bollen die wél elk jaar goed terugkomen

Zo komen tulpen en keizerskronen wél terug!